3 Mayıs 2018 Perşembe

Ekşilaş (ekşili aş) sivas yöresel tatli

Ekşilaş sivas zara bölgesinde bayramlarda düğünlerde yapılan aşureye benzeyen çorba kıvamında bir tatlı.

Internette aradım ama ekşilaş diye tarifi verilen benim bildiğimden farklı tuzlu çorba şeklinde bir yemek. Bizim yörede yapılan tatlı niyetine yeniyor aşureye de çok benziyor.

Aşureden farklı olarak içersinde erik mi kayısı mi tam bilmediğim ekşi diye bilinen kuru meyve kullanılıyor. Babannem bu ekşi kurusuna kabuk çir de der.

Tarife gelince

250 gr ekşi kurusu
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı fasulye
1 cay bardagi yeşil mercimek
1 çay bardağı yarma
1 çay bardagi kuru üzüm
1 çay bardağı dut kurusu
1 paket kuş üzümü

Ekşiyi kaynatıp kevgirden geçiriyoruz
Önceden ıslattığımız nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede haşlıyoruz
Yarma ve mercimeği de ayrı ayrı haşliyoruz
Yumuşadıkları zaman hepsini bir tencerede birleştirip üstüne erik püresini üzüm ve dutlari da ekleyip bir 5 dk daha kaynatıyoruz.
Altını kapatırken 1 su bardağı seker ilave ediyoruz. Erik çok ekşi değilse seker ilave edilmeyebilir.  Tadına bakıp eklemek lazım.

Kullanılan suyu ölçmedim koyuluguna gore su eklenebilir.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder